Hypertrichose

Wat is het?
Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is.

Hoe ontstaat het?
Bij hypertrichose veranderen korte en lichtgekleurde haren (vellusharen) in dikkere langere haren (terminale haren). Dit gebeurt onder invloed van hormonen en uit een onderzoek van Mccourt & Hoey (2010) en uit een onderzoek van De Vries, Broos, De Jong-van den Berg en Duiverman (2009) blijkt dat ook door bepaalde medicatie hypertrichose kan ontstaan. De groeifase van de haren houdt langer aan waardoor er minder haren uitvallen. De dichtheid van de haarzakjes op een bepaald stuk huid neemt toe. (NVH, 2018)

 

Hoe herken ik het?
Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. De onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. (NVH, 2018)

 

Hoe ga je met de patiënt om?
Als je tijdens een behandeling er achter komt dat iemand last ervaart van hypertrichose, kan je twee dingen doen. Als eerste kun je als MBO professional de patiënt aanbieden om het gebied te harsen. Mocht deze persoon geïnteresseerd zijn in permanente ontharing, dan kun je deze hem/haar doorsturen naar een huidtherapeut of eventueel de huisarts. (NVH, 2018)

Wat kan de mbo professional doen?

Uit een enquête is gebleken dat sommige mbo professionals patiënten tegen komen met hypertrichose en daarnaast is gebleken dat de meeste wel weten wat hypertrichose is. Een mbo professional zou de patiënt kunnen helpen door de gewenste lichaamsdelen te ontharen door middel van harsen en/of epileren. Er wordt geadviseerd aan mbo professionals om de patiënt door te sturen naar een huidtherapeut of eventueel de huisarts.

 

Wat kan de huidtherapeut doen?
De huidtherapeut kan de patiënt met hypertrichose helpen door middel van elektrische epilatie en licht/laser behandelingen. Uit intercollegiaal overleg is gebleken dat de beste behandeling bij hypertrichose elektrische epilatie is. Deze behandeling verwijderd de haren permanent en daarnaast zorgt het er voor dat de haren niet meer terug komen na een aantal behandelingen.

Bij elektrische epilatie laat de huidtherapeut  een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. Fotothermolyse is een epilatiemethode met licht- of lasertherapie. De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de huidtherapeut de behandeling niet haartje voor haartje aanpakt, maar bij iedere lichtflits een aantal haren tegelijk raakt, kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandeld worden. Zelfs bij ‘definitief’ ontharen moet er rekening mee worden gehouden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. In ieder geval hebben de behandelingen vaak een positief effect op het zelfvertrouwen van mensen die worstelen met overbeharing. (NVH, 2018)

 

Literatuurlijst

De Nederlandse vereniging voor Huidtherapeuten. (2018, 1 Januari). Overbeharing. Geraadpleegd op 9 Maart 2018, van

http://www.huidtherapie.nl/overbeharing/ 

 

Società italiana di pediatria. (2015, 5 Augustus). Congenital generalized hypertrichosis: the skin as a clue to complex malformation syndromes. Geraadpleegd op 9 Maart 2018, van http:// https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4526284/

 

(2010, mei). An unusual case of locaised hypertrichosis. The Ulster Medical Journal. Geraadpleegd op 1 maart 2018, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2993147/

 

De Vries, T., Broos, N., De Jong-van den Berg, L., Duiverman, E. (2009).  Hypertrichose: een bijwerking van inhalatie- corticosteroïden. Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen. Geraadpleegd op 5 maart  2018 , van http://databankws.lareb.nl/Downloads/2009_2_NTFK_hypertrichose.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb